Marijke Knol coaching | Keuzestress: welke studie past bij mij
15642
post-template-default,single,single-post,postid-15642,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Keuzestress: welke studie past bij mij

Ze had al tig beroepskeuzetesten gedaan en niets ten nadele van die testen hoor, maar ze hoorde telkens hetzelfde, haar ouders waren bergen geld kwijt en zij wist nog steeds niet welke studie bij haar paste. Veel studenten in spe hebben keuzestress: er zijn zoveel opleidingen, maar welke studie past bij ze? Of nog erger, welk beroep?

Om uit te vinden welk beroep en welke studie bij je past is het goed eens na te denken over het doen van een Persoonlijkheidstest en/of functietest van Persolog (DISC). Dit is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst die je inzicht geeft in je sterke en zwakkere kanten en die je laat zien wat jij nodig hebt in je toekomstige werkveld. Waar kom jij  het beste tot je recht? Welke mensen heb je nodig om je heen om tot resultaat te komen en wat zijn jouw speciale gedragskenmerken? Met wie werk je het beste samen? Welke werkplek is prettig?

Op basis van je persoonlijkheid en de omgeving waarin je verkeert, laat je bepaald gedrag zien. Heb je een meer dominante gedragsstijl en beïnvloed je graag je omgeving? Voel je je door tegenwerking uitgedaagd en wil je resultaten behalen? Dan laat je ander gedrag zien dan als je een meer (be)ïnvloedende gedragsstijl hebt? Die voelt zich namelijk pas uitgedaagd als anderen  voor nieuwe activiteiten moeten worden gewonnen. Die is bovendien dol op contacten met anderen, is een teamplayer pur sang en staat ook graag in het middelpunt van de belangstelling.

Daar heeft degene met een meer stabiele gedragsstijl juist totaal geen behoefte aan. Die heeft liever een bemiddelende rol en is een kei in luisteren. Geduld is een schone zaak en hij houdt ervan op een vaste werkplek te werken. En dat heeft hij weer gemeen met degene met de meer consciëntieuze gedragsstijl. Maar die geeft daarnaast vooral de voorkeur aan orde, discipline en een zakelijke werksfeer. En bovendien is hij diplomatiek, kritisch en analytisch.

Natuurlijk laat niemand maar één gedragsstijl zien en komen er talloze combinaties voor. Maar juist die specifieke combinaties maken deze test zo geschikt voor iedereen die wil weten waar zijn meest comfortabele gedragsstijl het beste tot zijn recht komt. En welk werk het dichtst bij hem ligt en welke studie daarnaar toe leidt.